Telefon
WhatsApp
İnstagram
rajibraj 23 Şubat 2024, 23:00

Okul Çağı Beslenmesi Nasıl Olmalı ?

  • 7Görüntüleme

Okul çağı dönemi; fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin hızlı olduğu bir dönemdir. Bu yaş gruplarında yaşam boyu devam edebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu düşünüldüğünde sağlıklı beslenmenin öğretilmesi ileriki dönemler için büyük önem taşır.

Özellikle çocukların topluma ilk kez bilinçli olarak karıştığı okul çağı döneminde, okulda ve okul dışında aileden uzak olarak tek başına kalan çocukta yanlış beslenme alışkanlıkları sıkça görülmektedir. Yanlış beslenme alışkanlıkları da beslenme sorunlarını beraberinde getirmektedir. Bu çağ çocuklarda görülen başlıca beslenme sorunları zayıflık veya şişmanlık, anemi, vitamin yetersizlikleri, iyot yetersizliği ve diş çürükleridir.

Okul çağı çocukları için beslenme önerileri

Okul çocuklarında yapılan araştırmalar çocukların büyük çoğunluğunun kahvaltı etmeden okula gittiklerini göstermektedir. Bütün gece aç kalan vücudun yeni güne başlaması ve enerjiye ulaşması için kahvaltıya ihtiyacı vardır. Uzun saatler boyunca aç kalınıp kahvaltı edilmediğinde çocuk kendini güçsüz, yorgun ve halsiz hisseder. Yeterli enerji oluşmadığı için zihinsel faaliyetler gerçekleşemez, dikkat dağınıklığı, anlama ve öğrenme yeteneğinde azalmalar görülür. Okulda başarı düşer. Sağlıklı beslenmiş bir çocuk eğitime ve öğrenmeye hazır demektir. Dikkatini daha çabuk toplar, gün içerisinde daha dinç hisseder. Sağlıklı beslenme beraberinde okul başarısını getirir.

Kahvaltı yapmak kadar kahvaltının içeriği de önem taşımaktadır. Çocukların büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan proteinden zengin süt, peynir, yumurta; enerji verici ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler; beyaz ekmek yerine B grubu vitaminlerinden zengin tam tahıllı ekmekler kahvaltılarda mutlaka bulunmalıdır. Kan şekerini hızlı yükselten ve düşüren şekerli besinler tercih edilmemelidir.

Beslenme çantası hazırlarken nelere dikkat edilmelidir?

Bu yaştaki çocuklarda beslenme çantası hazırlarken temel hedef çeşitliliği oluşturmak, dengeli beslenmeye yönlendirmek ve yeterli miktarda besin alımını sağlamaktır.

Bu besinler çocuklarla birlikte listelenerek seçilebilir, kendi beslenmesinde söz hakkı verilerek sağlıklı beslenme çocuğa sevdirilebilir.

Çocuklar bu öğünleri tüketirken ailesinden uzak, tek başına olduğu için düzenli yeme davranışlarında aksamalar olabilir. Özellikle bu sebepler de göz önünde bulundurularak beslenme çantasına çocukların hoşuna gidecek, pratik, yemesi zevkli ve kolay, tüketmekten hoşlandıkları, aynı zamanda sağlıklı ve besin ögelerini yeterli düzeyde almayı sağlayabilecek besinler eklenmelidir. Kolay bozulabilecek besinler beslenme çantasına koyulmamalıdır.

Beslenme çantasında neler olmalıdır?

Çocuklar beslenme saatlerinde okul çevresindeki hazır gıdalara, pastane ürünlerine yönelmeye yatkınlardır. Bu durumların önüne geçmek ve gelişim çağında olan çocukların yeterli besinleri en sağlıklı şekilde tüketimlerini sağlamakta velilere büyük sorumluluklar düşmektedir. Beslenme çantalarına hazır, paketli gıdalar, pastane ürünleri yerine ev yapımı kekler, peynirli-sebzeli poğaçalar, taze sebze ve meyveler, enerji sağlayacak fındık, ceviz, badem, kuru meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklar eklenebilir.

Beslenme ve diyet uzmanı Esra Şahin