Yeni yıla harika girmek ve arınmak için bu yazıyı mutlaka okumalı ve detoksun iyi bir uzman desteği ve kişiye özel yöntemle kullanıldığı sürece aslında ne işi yaradığını öğrenebilirsiniz. Belirtmeliyim; meslek yaşamım boyunca oldukça karşılaştığım vakalar ve aldığım eğitim temeliyle tecrübeyle onaylanmış bir durum var ki; detoks sadece bir kilo verme yöntemi değildir. Detoks yapmak için illaki fazla kiloluda olmak gerekmez. Detoks her bireyin, her yıl düzenli ve kronobiyolojik olarak yapması gereken bir tedavi yöntemidir.
Yeni yıla harika girmek ve arınmak için bu yazıyı mutlaka okumalı ve detoksun iyi bir uzman desteği ve kişiye özel yöntemle kullanıldığı sürece aslında ne işi yaradığını öğrenebilirsiniz.
Bilimsel temelli detoks daha kompleks gözükebilir. Temel anlatımıyla ; Kılcal damarların çevresi hücrelerle çevrilidir ve damarlarda meydana gelen basınç değişikliklerinde dengeyi korumak için hücrelerden damarlara veya damarlardan hücrelere sıvı geçişi meydana gelir. Basınç değişiklikleri kan konsantrasyonundaki değişiklikler basınç değişikliklerinden doğrudan etkilenir. Bu dengenin bozulması ise kronik hastalıkların yanı sıra özellikle beslenme ve hareketsizlik ile doğrudan orantılıdır. Konsantrasyonda meydana gelen dengenin bozulması durumunda bu transport sistemi aktive olur. Bu sistem besinlerle toksik madde alımı veya aşırı alım ve elektrolit bozulmalar sonucu, konsantrasyonu optimal hale getirmek için endokrin uyarılmalar sayesinde dengeyi sağlamada rol oynar.Kanda artan konsantrasyona yanıt olarak kapillerde sıvı artışı ve konsantrasyonun azalması sağlanır. Ancak onkotik basınca bağlı olarak kapillerden dışarıya sıvı geçişi meydana gelir. Hücre dışı (hücreler arası) bölgede sıvı artışı görülür. Bu sıvı tutulumu sonucunda ise ödem meydana gelir.
Halk arasında basitçe vücudun su tutması olarak da bilinebilir. Deri, hücre ve dokular arasındaki normalden daha fazla su bulunması ödeme sebep olur. Tüm vücutta şişkinlik ve özellikle karın bölgesinde baskı hissettirebilir. Ödem atma vücutta en iyi bir detoks uygulama ile olur ki; detoks vücudunuzu zararlı toksinlerden arındırır. Detoks (detoksifikasyon) vücudumuzdaki toksik ve zararlı maddelerden arınmak amacıyla uygulanan kısa süreli müdahalelerdir. Normalde karaciğer, akciğer ve böbrekler gibi hayati organlarımız vücudumuzda biriken toksinleri ter-dışkı ve idrar yoluyla zaten dışarı atarız. Ancak çevresel faktörlerden veya sağlıksız beslenmeden dolayı yoğun toksin alımında vücudumuzun bu doğal mekanizmasını desteklemek için detoks yöntemleri uygulanabilir. Detoks çevresel faktörler, yanlış beslenme, sigara-alkol gibi zararlı alışkanlıklar, bilinçsiz ilaç kullanımı ve yoğun stres kaynaklı vücutta biriken zararlı maddeleri dışarı atıp arınmak için yapılır. Vücudumuz zehirleri etkisizleştirerek doğal yollardan atar ancak toksinlerin artmasıyla hayati organlarımıza çok fazla yük binebilir.
Antioksidan besinler bu süreçlerde anahtar görevi görür. Bu besinler arasında sebze ve meyveler gibi vitamin, mineral ve posa kaynakları baş roldedir. Maydonoz, nane, limon, portakal, ananas, yeşil elma, salatalık, dereotu, pancar, brokoli, karnabahar, lahana, kereviz, soğan gibi renkli ve kokulu taze sebze ve meyveler bu besinlere örnek verilebilir. Bir diğer besin çeşidi ise probiyotik ve prebiyotik kaynaklarıdır. Probiyotik bakteriler prebiyotiklerle beslenerek bağırsak mikrobiyomunu olumlu etkiler. Bu sayede besinlerin sindirimi kolaylaşır ve antioksidan özellikleri artar. Bunun için yoğurt probiyotik kaynağı olarak mutlaka günde 1-2 porsiyon tüketilmelidir. Son olarak polifenoller antioksidan ve anti-enflamatuar özellik göstermeleriyle ödem atmada etkilidirler. Kuş üzümü, böğürtlen, çilek, yeşil çay polifenol kaynaklarıdır ve ödem atmada rol oynarlar.
Ayrıca mesleğimde oldukça karşılaştığım vakalar ve aldığım eğitim temeliyle tecrübeyle onaylanmış bir durum vardır ki detoks sadece bir kilo verme yöntemi değildir. Detoks yapmak için illaki kiloluda olmak gerekmez. Detoks her yıl düzenli ve kronobiyolojik olarak yapılması gereken bir tedavi yöntemidir. Bu yüzden detoks yaparken sadece zayıflamak gibi bir amacımız olmamalıdır. Aynı zamanda günlük hayatta yapmış olduğumuz bir takım davranışlar detoks yapmak için bize sebep sunabilir. Bu sebeplerin neler olduğunu kısaca açıklamak gerekirse: -Stresli bir yaşam sürmek -karbonhidrat ağırlıklı beslenmek -Sigara ve alkol kullanmak -Hareketsiz bir şekilde yaşamak -Çevre kirliliği -Çok yağlı yiyecekler tüketmek gibi ve birçoğu nedenler arasında gösterilebilir.
Detoksun aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
1-) Arınma: Bu aşamada genellikle sıvı detoksları uygulanır ve zararlı gıdalardan uzak durulmaya çalışılır.
2-Yeniden yapılanma: İkinci aşamada, tüm sistemimiz sağlıklı olmayı hatırlar ve yeniden yapılanmaya başlar.
3 -Olanı koruma: Bu aşamada ise vücudumuz olanı tam olarak anlar ve faydalar artık kalıcılaşmaya başlar.
Detoks bilinçli yapılmadığı takdirde zararlı olabilmektedir. Detoks yapılırken bilinçli bir şekilde planlanmalıdır.
Diyetisyen kontrolünde yapılan kısa süreli detoks uygulamalarının olumlu etkileri yoğun gözlenir ve elzemdir. Mutlaka yeterli ve dengeli beslenme ile desteklenmelidir. Uzun vadeli detoks uygulamak yerine diyetin sebze, meyve, posa, prebiyotik ve probiyotik içeriği zenginleştirilerek ve mutlaka günde 2,5-3 litre su tüketilerek sürdürülebilir bir beslenme alışkanlığı edinmelidir.